osteopaat
dhr. J.H. Oskam D.O.
aangesloten bij het NOF

Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze die gewrichten, organen en weefsels onderzoekt op bewegingsverlies. Een osteopaat gaat ervan uit dat ziekte zich uit in bewegingsverlies van deze strukturen.

Gewrichten zijn bij uitstek de plaatsen waar beweging optreedt. Een goede beweeglijkheid van de gewrichten draagt bij aan een goede circulatie van bloed en lymfe.

In het gezonde lichaam bewegen diverse organen o.i.v. het middenrif bij iedere ademhaling een aantal centimeters op en neer. Hiermee wordt het voor vloeistoffen (bloed en lymfe) mogelijk om optimaal te circuleren en voedingsstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. Op deze wijze blijven gezondheid en vitaliteit steeds optimaal gereguleerd.

Gezondheid is echter geen statisch gegeven maar een dynamische toestand die kan afnemen en toenemen. In de osteopathische behandeling worden de normale beweeglijkheid van gewrichten, organen en weefsels zoveel mogelijk hersteld. Je zou kunnen zeggen dat osteopathie gezondheid de ruimte geeft zich te manifesteren.

3 regels

Binnen de osteopathie worden 3 belangrijke regels gehanteerd:

  • Het lichaam is een ondeelbare eenheid; daarom wordt het hele lichaam onderzocht en kan de behandeling overal aan het lichaam plaatsvinden.
  • Vorm en functie be├»nvloeden elkaar; een scoliose kan een compensatie zijn die in dienst staat van het functioneren.
  • Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen; osteopathie geeft gezondheid de ruimte.